“No-llocs (espais de l’anonimat)”, d’Albert Puntí

abr. 01, 2016
administrador

VIATGERS (1)

L’antropòleg francès Marc Augé va crear el concepte “no-lloc” per referir-se a aquells espais urbans caracteritzats per la transitorietat, com ara els aeroports, les estacions de tren i de metro, les autopistes, les àrees de servei de les autopistes, els grans supermercats, els centres comercials… són espais anodins, despersonalitzats, no aporten identitat i queden definits pel tràfec incessant de la gent que va d’un punt a un altre.

El fotògraf i pintor Albert Puntí ens acosta a aquests “no-llocs” en l’exposició que podeu veure a Marcs aquest mes d’abril. Una col•lecció de pintures en oli i acrílic, on us convidem a descobrir el particular univers d’un artista que combina el treball fotogràfic amb la pintura. 

L’antropòleg francès Marc Augé va crear el concepte “no-lloc” per referir-se a aquells espais urbans caracteritzats per la transitorietat, com ara els aeroports, les estacions de tren i de metro, les autopistes, les àrees de servei de les autopistes, centres comercials…

La majoria dels “no-llocs” presenten tota una sèrie de dificultats tècniques (permisos, perillositat de l’espai, …), que dificulten poder pintar-hi in situ, per la qual cosa es necessari recórrer a l’ús de la fotografia. “Això no implica necessàriament un interès en crear imatges hiperrealistes, sinó que en el meu cas la fotografia és simplement un punt de partida”, afirma Puntí, que destaca per la seva capacitat per crear imatges impactants fusionant eines digitals d’edició d’imatges amb tècniques de perspectiva, composició, color i il•luminació més tradicionals del món de la pintura.

Puntí combina el treball fotogràfic amb la pintura, fusionant eines digitals d’edició d’imatges amb tècniques de perspectiva, composició, color i il•luminació més tradicionals del món de la pintura.

Albert Puntí (Torelló 1953) és Doctor en Geografia per la Universitat Autònoma de Barcelona, tot i que l’any 2001 la fotografia el va començar a captivar i va estudiar fotografia creativa a l’Escola IDEP de Barcelona. També es va formar en dibuix i pintura al Cercle Artístic Sant Lluc de Barcelona i al Museu Europeu d’Art Modern de Barcelona. La seva trajectòria artística va agafar embranzida l’any 2006, i des d’aleshores ha exposat les seves obres en ciutats com París, Lió, Perpinyà, Arles, Madrid, Barcelona, Tenerife, la Corunya o Saragossa, a banda de diverses ciutats catalanes.

20160401_201525

L’any 2012 va guanyar concurs Creative 2011, organitzat pel Punt Multimèdia i Eines Multimèdia Golferichs (Barcelona). Ho va fer amb l’obra “Torre de Babel”, d’una sèrie titulada Utopia. També ha rebut la Medalla d’Or a la VII Biennal Internacional de Fotografia de Reus (2007) i va ser guardonat a la secció Prix Decouverte de les Rencontres Internationales de la Photographie a Arles (França), el 2006. A més, ha fet portades per a llibres i les seves obres han aparegut en revistes com La fotografía Actual, ADN weekend, Digitalfoto i La Máquina Contempránea.

*Podeu trobar més informació al seu web, albertpunti.com.